Heel veel mensen gaan tegenwoordig op wintersport. Er ontstaan lange files en het is erg druk op de weg naar alle wintersportbestemmingen in de Alpen. Door deze drukte kan het nog als eens voorkomen dat je betrokken bent bij een ongeluk. Hier een aantal tips om te zorgen dat je alsnog veilig op de plaats van bestemming aankomt.

Breng jezelf in veiligheid
Direct na het moment van de botsing moet je ervoor zorgen dat je jezelf en de andere partij zo goed mogelijk in veiligheid brengt. Als jullie nog kunnen rijden, rij dan naar een benzinestation of een uitwijkplaats waar je op je gemak kunt kijken wat de daadwerkelijke schade is. Hier kun je ook je gegevens uitwisselen en een schadeformulier invullen. Doe dit ook direct, want nu zit het moment nog fris in je geheugen. Vraag mensen die zijn gestopt of uitgestapt ook om hun gegevens zodat zij als getuigen kunnen dienen. Als het niet op de snelweg gebeurd, maar op een landweggetje kun je proberen om foto’s te maken van de plek en van het ongeval en deze meesturen met het schadeformulier. Zo krijgt de verzekeraar een beter beeld van de situatie en kan hij deze ook beter beoordelen.

Eerste hulp
Mocht het nodig zijn om dit te verlenen doe dit dan ook gelijk. Want het kan zijn dat je onverwacht toch iets over hebt gehouden van de botsing. Het is van belang dat je ervoor zorgt dat open wonden worden schoongemaakt en dichtgemaakt worden. Als iemand echt heel erg veel pijn heeft moet je de hulpdiensten van het land inschakelen. Zorg ervoor dat je weet welk nummer je moet bellen. Binnen Europa is het alarmnummer gewoon 112. Als je belt is het belangrijk dat je zoveel mogelijk informatie geeft. Voor andere noodnummers moet je onderzoek doen voordat je gaat rijden. Sla de nummers op in je telefoon om te voorkomen dat je niet weet wat je moet doen.

Schade
Kan de schade makkelijk en snel gerepareerd worden, of kun je ermee wachten totdat je in Nederland bent dan is dit wel verstandig. Het is namelijk een hoop geregel om in het buitenland je auto te laten maken. Mocht het echt nodig zijn, omdat je autoruitschade heb, is dan kun je dit doen in het land waar je je bevindt. Het is wel van belang dat je eerst je verzekeringsmaatschappij belt en vraagt naar de mogelijkheden. Je autoruit zorgt ervoor dat jij alles kunt zien en je dus veilig op weg kunt. Het is belangrijk dat deze dus in goede staat verkeerd.