Ga jij dit jaar voor één van de eerste keren op wintersport? Dan is het verstandig om nog even goed na te gaan welke kleding je mee gaat nemen. Wellicht is het zelfs nodig om extra kleding bij te kopen speciaal voor de wintersport vakantie. In dit artikel leer je wat meer over hoe je jezelf passend kleedt voor een ski/snowboardvakantie.

Ondergoed
Op het gebied van ondergoed is het belangrijk dat het ondergoed de lichaamswarmte vasthoudt maar alsnog enig lichaamsvocht afvoert naar de volgende laag kleding. Merinowol is een aangeraden stof voor ski-ondergoed. Katoen is in ieder geval zeker niet aan te raden!

Tweede laag
Als tweede laag is het aan te raden om te kiezen voor een isolerende pully of een dik vest. Zorg er daarbij wel voor dat het materiaal, net zoals bij het ondergoed, goed ademt. Zo vermijd je dat je veel gaat zweten tijdens je wintersport (wat totaal niet fijn is en bovendien behoorlijk kan gaan stinken) en alsnog geen last hebt van weer en wind.

Eventuele derde laag
Wellicht is het erg koud op je wintersport bestemming, dan kan het verstandig zijn om nog voordat je jas aantrekt een tweede vest of pully aan te trekken, het is vanzelfsprekend totaal niet fijn als je het te koud hebt tijdens het skiën of snowboarden, dat creëert niet de geweldige ervaring die je bij wintersport dient te hebben.

Buitenste laag
Het is verstandig om met de buitenste laag (en de eventuele derde laag) eerst even te kijken naar de weersverwachting. Wordt er geen ernstige kou verwacht? Dan is het wellicht genoeg om een goede winterjas in de vorm van één van de verscheidene Tenson jassen voor heren te dragen. Is het in jouw skigebied een stuk kouder? Dan is het misschien wel handig om je wat beter te kleden. Denk daarbij aan een skijas of zeer dikke winterjas. Het blijft belangrijk dat deze goed tegen weer en wind kunnen, maar ook een isolerende werking hebben.

Broek
Vooral bij snowboarden (maar ook in het algemeen) is het verstandig om een goede broek te hebben met een wind- en waterdichte werking. Als snowboarder ga je al snel in de sneeuw zitten om je snowboard goed aan te kunnen trekken, je wilt natuurlijk geen natte kleding of benen hebben.

Verdere uitrusting
Buiten deze kleding is het verstandig om aan de volgende zaken te denken:
• Ski-muts
• Ski-helm
• Goede handschoenen
• Goede sokken
• Zonnebrand
• Sjaal
• Ski-bril of zonnebril